“Kötéltánc” dokumentáció 2.0

Együttműködés és kívülállóság, első látásra két összehozhatatlan jelenség. Akárcsak az elköteleződés és az ellenállás. A “Kötéltánc”-ban azonban mintha bizonyos szempontból mégis minddel találkoznának. A Pica Pica a kortárs képzőművészet tendenciái nyomán az együttműködésre és párbeszédre helyezte a hangsúlyt. A projekt pedig kérdésfelvetése alapján a szociális fordulat szemszögéből kísérletezett, ellentétek mentén kifordítva, a diszkurzivitással és együttműködési gyakorlatok alternatív lehetőségeivel.

A Zöld Kakas Líceum diákjai által készített szubjektív térképek ösztönös elképzelésektől, fiktív terektől, személyes álmoktól, vágyaktól emlékekkel vezettek vissza múltjuk helyszíneire. A térképek a megszokottól eltérően a jövő leképezésére irányulnak, mégis a ,múlthoz vezetnek vissza, egy hozzáférhetetlen, hibrid teret alkotva az idő körforgásában.

A “Kötéltánc” bizonytalanságát a közösség ellenállása, kívülállósága, s pozíciója billentette egyensúlyára. Olyan csoporttól kértem segítséget, akik alapvetően nem találják a helyüket, s alapvetően nem nyitottak a párbeszédre. Lehetetlenségéből kiindulva nem szeretett volna a beszélgetés beszélgetésének súlytalanságába illeszkedni. Egy meghatározott helyzetben szeretett volna párbeszédet kialakítani, személyeset, s meg is őrizni azt annak. Nem akar kijelenteni, s művészi szakértelem híján az esztétikai minőségre sem törekszik. Csak megtörtént, valamit megmutatva, megőrizve, valamit nem, szubjektív eredményeivel. A benne hagyott kérdések, kétségek bizalmatlanságot keltenek, de szabadságot is rejtenek. Mi volt a cél? Sikerült? Mi számít sikernek? A hozzáférhetetlenség és elérhetetlenség vonzalmat és elutasítást is ébreszthet, amellett, hogy magában is reakciót, talán kritikát rejthet. A határátlépéssel járó szemléletváltásnak, talán nem feltétlenül eltörölnie kell a határokat, lehetséges, hogy néha elegendő újrarajzolni azokat. Fontos tanulság azonban, hogy mindez csak ideiglenesen lehetséges, meghatározott időben és térben.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s