Első Látásra – Kritikai randevúsorozat  #1.

Az Első Látásra egy három megrendezett találkozóból álló beszélgetéssorozaton át keresi a kritikai párbeszéd alternatív felületeit. A projekt a randevú intim szituációját használja fel, hogy a kortárs művészeti folyóiratok hasábjain megkezdett szakmai diskurzusokat a személyes beszélgetés térbe helyezze át. A megrendezett randevúk felkért, alkalmi párjai olyan témákról beszélgetnek egymással, mint a baloldali értelmiség szerepvállalásának lehetőségei, a radikális pedagógia kortárs művészeti alkalmazása, vagy a feminizmus képviseletének performatív módszerei. A beszélgetések részletei kiderülnek a projekthez kapcsolódó beszélgetésen május 26-án, a Szarka utca 7-ben.

Bajusz Orsolya és Kis Judit beszélgetésének alapja a Stripauction néven 2017. őszén, a Nemdebárban megrendezett performatív aukció, illetve Bajusz Orsolya és Mesterházy Fruzsina az eseményről írt kritikái. A Stripauction célja szerint a művészeti akció és az aukció metszéspontján tematizálta a műtárgy és a test fétisének kortársművészeti reprezentációját. Az esemény szervezői: Lukács Viola kurátor és Kiss Judit képzőművész, valamint két szerző kiindulópontja azonos: Hogyan léphet ki a nő a férfi tekintet tárgyiasító fogságából a feminizmus eszköztárának alkalmazásán kereszül?

A kérdésre a kritikusok és szervezők azonban eltérő válaszokat fogalmaznak meg. A Stripauction és a két eltérő véleményt közvetítő szöveg olyan témákat vet fel, mint a feminista kritika performatív képviseletének eltérő eszköztárai, lehetőségei és  buktatói: Milyen eszközei vannak a művészetnek a nőjogi és érdekérvényesítő mozgalmak által megfogalmazott kritika képviseletére, és milyen női művészi (és kurátori) szerepek, motivációk jelennek meg ebben a képviseletben?

A beszélgetés felvétele meghallgatható itt és a randevún készült videó megtekinthető itt.

Kapcsolódó tartalmak: Első Látásra – Kritikai randevúsorozat #2 és #3 .

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s