Első Látásra – kritikai randevú sorozat

A Magyarországon kiadott online és offline kortárs művészeti folyóiratok viszonylag nagy számával párhuzamosan csekély az éles, releváns kritikát megfogalmazó szöveg. Kevés, általában inkább egy-egy szerzőhöz köthető kivételtől eltekintve mind a nyomtatott, mind az online művészeti sajtó orgánumain zömmel leíró kritikákat, beszámolókat, ajánlókat olvashatunk. A nyilvános, kritikai párbeszéd szerepének csökkenése nem pusztán a megjelenő írások számában, de azok utóéletében is látszik.

A kritikus cikkek a legtöbb esetben visszhang nélkül maradnak, még ha releváns felvetéseket is fogalmaznak meg egy-egy mű, kiállítás, esemény vagy aktualitás kapcsán. A szakma szereplői és az érintettek magánbeszélgetésekben ugyan folytathatják a folyóiratok hasábjain megkezdett diskurzust, de ezek a beszélgetések azonban a nyilvánosság számára láthatatlanok maradnak. A kritikai szövegek pedig légüres térbe kerülnek – válaszok nélkül nem indítanak párbeszédet, így a problémafelvetések aktuális politikai, társadalmi és kulturális kontextusa sem válik nyilvános vita tárgyává. Egy a felvetéseket szétszálazó, nyilvános kritikai vitakultúra hiányában a kortárs jelenségekről való gondolkodás támpontjai is feloldódnak. Azok a támpontok, amelyek e kultúra közvetítésének alapjai is lennének.

Mik lehetnek a nyilvános, kritikai vitakultúrát támogató beszélgetések alternatív terei, ha a művészeti sajtónak nem pusztán az anyagi támogatások csökkenésével – vagy esetenként teljes megvonásával kell szembenéznie, de olvasóközönsége is egyre kisebb; s ha a kis számú kritikus cikket nem követi szakmai diskurzus? Az Első Látásra egy három megrendezett találkozóból álló sorozaton át keres alternatív válaszlehetőséget a fenti kérdésekre. A projekt a randevú intim szituációját használja fel, hogy a kortárs művészeti folyóiratok hasábjain megkezdett szakmai diskurzusokat a személyes beszélgetés terébe helyezze át. 

A szakmai párbeszéd megszokott formái: interjúk, írott szövegek, kerekasztal beszélgetések és moderált viták helyett a projektben résztvevő kurátorok, kritikusok és képzőművészek kettesben folytatják egy-egy kritika kapcsán megkezdett párbeszédeiket. A kritikai randevúk felkért, alkalmi párjai olyan témákról beszélgetnek egymással, mint a baloldali értelmiség szerepvállalásának lehetőségei, a radikális pedagógia kortárs művészeti alkalmazása, vagy a feminizmus képviseletének performatív módszerei.

A randevúk résztvevői: Bajusz Orsolya és Kis Judit, Süvecz Emese és Székely Katalin, Hegyi Dóra és Zsámboki Miklós
Koncepció: Molnár Ráhel Anna

A részletek kiderülnek a projekthez kapcsolódó beszélgetésen május 26-án a Szarka utca 7-ben, a rögzített randevúk hanganyaga pedig hamarosan elérhető lesz a Pica Pica Soundcloud csatornáján.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s