“Kötéltánc” – Kortárs képzőművészet, társadalmi elköteleződés – témafelvetés

 -A Kötéltánc, a Pica Pica eseménysorozat részeként a kortárs képzőművészeti érdeklődés együttműködési gyakorlatokra, bizonyos közösségekkel való közvetlen foglalkozásra építő munkák közt keresi egyensúlyi pozícióját. A workshop tekinthető egy kurátori projektként megfogalmazott kérdésfelvetésnek is, mely a ‘90-es évek második felétől a kortárs művészet szociális érdeklődésével (másnéven a szociális fordulattal) kapcsolatos.

Napjainkban a társadalmi felelősségvállalás mind a művészi, kurátori munkában egyre erőteljesebb szerephez jut, mely ki is érdemelte a kritikusok és kortárs képzőművészet-elméleti írók figyelmét, s igen eltérő megítélését. A workshop, egy speciális, alternatív nevelésű igényű fiataloknak szóló művészeti foglalkozásként, társtudományokkal való kapcsolódási pontokon alapul, eszközeikkel, módszereikkel kísérletezve. De vajon hol a határ a szociálisan elkötelezett kortárs művészi/kurátori projektek, a művészetpedagógiai foglalkozások és a művészetterápiás programok közt? Milyen keretek közt képzelhető el az átjárás köztük? S megtalálható-e egy  egyensúlyi pozíció?

A művészetpedagógiai program során kifejezetten atipikus nevelésű igényű fiatalok kísérleteznek kortárs képzőművészeti eszközökkel, módszerekkel, szubjektív térképeket készítve. Különböző művészetterápiás, és -pedagógiai programok eszközeiből és módszereiből válogatva a workshop célja egyrészt a hazai, szociális irányú kortárs képzőművészeti- kurátori eszköztár lehetőségei közti tájékozódás, másrészt a közben felmerülő jelenségek, esetleges határterületek, mint például az outsider art vizsgálata Hol a határ a művészeti élet körforgásából kihulló, egyre inkább a társadalmi elköteleződés, a szociálisan eltérő, esetleg deviáns, vagy akár hátrányos helyzetű közösségek felé mozduló képzőművészeti projektek és az outsider art jelenségének kortárs pozíciója között?

A workshopot és eredményeit a  résztvevők a kurátorral közösen dokumentálják, s ezáltal a PicaPica magazin online platformja őrzi meg. .

A társadalmilag elkötelezett kortárs képzőművészeti/ kurátori megnyilvánulások iránt érdeklődők számára a szerkesztőségi ügyelet szeretne lehetőséget biztosítani a közvetlen véleményformálásra, párbeszédre. A meghirdetett nyitvatartási idő alatt lehetőség nyílik együtt dolgozni a magazin szerkesztőivel, s megvitatni a projekt felvetéseit, esetleg a kapcsolódó tartalmak relevanciáját egy nyílt fórum keretében. A projektet meghatározó témakör és az ehhez kapcsolódó társtudományok közti diskurzus reményében a fórum is aktív szerephez jut a magazin megfelelő rovatának alakításában.

A “Kötéltánc” nevet viselő workshop nem kíván megválaszolni minden fentebb megjelenő, vagy esetlegesen felmerülő kérdést, csupán az általa képviselt kortárs képzőművészeti attitűdhöz/ jelenséghez szeretne hozzájárulni, a szociális irányú képzőművészeti diskurzus katalizálása érdekében.

A workshop a Zöld Kakas Líceum Mentálhigiénés Szakiskolával együttműködésben valósul meg 2017.05.23-26. közt.
A szerkesztőségi nyitvatartás és fórum – 2017.05.29. 13.00-18.00 – Der Punkt Galária (1056 Bp. Szarka u. 7.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s