Együttműködünk, részt veszünk, de hogyan? Claire Bishop szerint….

“Minden művész ugyanolyan. Arról álmodnak, hogy valami társadalmibbat, kollaboratívabbat és valódibbat alkotnak, mint a művészet.” / Dan Graham

Claire Bishop a fenti gondolattal kezdi az együttműködésen, részvételen alapuló kortárs képzőművészeti gyakorlatok vizsgálatát. A szociális fordulat és elégedetlenei című tanulmányában ( in: BISHOP, C.: Artificial Hells. – Participatory Art and the politics of spectatorship. Verso Books, London, 2012) a jelenkori művészeti diskurzus, műkritika etikai fordulatára hívja fel a figyelmet. Véleménye szerint a hangsúly mindinkább áthelyeződött napjainkban a konkrét művekről a kollaboratív tevékenység kreatív aspektusaira. Az ily módon létrejövő művészeti projektekben egyfajta interszubjektív terek alakultak ki, melyek hatására az esztétikai minőség háttérbe szorult. Sokkal inkább a társas események, workshopok hozzáállása, problémafelvetése, s reprezentációja vált kiindulóponttá az ilyen gyakorlatok értelmezéséhez.

A jelenséget tekinthetjük egyfajta kényszernek, mely exponenciálisan növekszik a kortárs képzőművészetre nehezedve.  Ráadásul az ilyen munkák művészetként való értelmezése gyakran a projektekben rejlő önellentmondás(ok)ra világít rá.

Hol és hogyan konfrontálódnak egymással az esztétikai és etikai szempontok a kortárs képzőművészeti megnyilvánulásokban?

S milyen következményekkel jár ez a folyamat?

Nem vezet-e egyfajta identitászavarhoz a művészeti szférára nézve? 

Bishop értelmező, kritikai véleményét az Exindex archívumban (2007.11.04.), Somogyi Hajnalka fordításában olvashatod.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s