Miért kakas és miért pont zöld? 

“Van ebben valami dadaista beütés. Ha megkérdezik, hogy miért pont zöld és kakas, akkor a válasz annyi, hogy csak.” – hangzik az iskolaalapító, Kerényi Mari szavaival.

Van egy hely a József Attila lakótelep útvesztőjében, a beszédes nevű Hurok utcában, egy iskola, ami tárt karokkal fogadja azokat a gyerekeket, akiket a hagyományos közoktatási rendszer “zűrösnek” bélyegzett. De mi számít zűrösnek? Mihez képest?

Napjainkban egyre gyakrabban érezzük, hogy az iskolában nem örömöt élünk meg, s nem építő, kreativitásunkat támogató élményekben részesülünk, hanem szorongást, és félelmet kapunk útravalóként jövőnkhöz. Biztos, hogy célravezető ez a gyakorlat hosszú távon? Mi van akkor, ha a rendszerből “kihulló elemek” egyfajta fenyegető veszélyre próbálják felhívni a figyelmünk?

Az intézmény pedagógusai igyekeznek figyelembe venni a személyes igényeket, s azokra szabottan alakítják ki tanítási módszereket. Idő, figyelem és megértés, olyan fogalmak melyeket napjainkban kezdünk elfelejteni. De jó tudni, hogy van egy hely, ami akár menedék is lehet azoknak a fiataloknak, akik ebbe nem szeretnének, vagy egyszerűen nem tudnak beletörődni. Persze a Kakas is csak egy lehetőség, egy alternatíva, azt hangsúlyozva, hogy többféle határ létezik, és többfelől közelíthetjük állandóan alakuló újrarajzolódásukat.

A Zöld Kakasról bővebb információkat olvashatsz honlapjukon – http://www.zoldkakas.hu/

További cikkek a ZK-hoz kapcsolódóan –
A Zöld Kakasról általánosságban – http://nepszava.hu/cikk/243367-zold-kakas-a-hurok-utca-11-ben#

Sajtófotó/ 2012 – http://www.sajto-foto.hu/hu/2012/kepek/bartha-mate-fotoi/zold-kakas-liceum_1

A Színes Város és az iskola együttműködésének körülményeiről – http://index.hu/belfold/budapest/2011/04/13/bkv_nem_pottyozhet_megallot_a_zold_kakas/

ZK és a dada – http://exindex.hu/print.php?l=hu&page=3&id=1014

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s